50.000 vervalste geneesmiddelen in beslag genomen!
Afgelopen week heeft de Nederlandse Douane bijna 50.000 illegale geneesmiddelen uit 103 landen in beslag genomen in slechts 5 dagen tijd. Dit gebeurde in het kader van de internationale operatie Pangea, die dit jaar voor de tiende keer werd gehouden. Lees het nieuwsbericht hier.
Wilt u in het FTO aandacht besteden aan het onderwerp Vervalste geneesmiddelen?
Dan kunt u gratis de FTO-module Vervalste geneesmiddelen hier downloaden. In de module is onder andere aandacht voor de bewustwording, om welke middelen het gaat en hoe u moet handelen bij een (vermoeden van) een vervalst middel. Ook is er een themajournaal vervalste geneesmiddelen beschikbaar.
Aanpak vervalste medicijnen
Vervalste geneesmiddelen worden vooral aangeboden via internet, door illegale aanbieders. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport (VWS) wil deze handel en het gebruik van vervalste medicijnen aanpakken. Bijvoorbeeld door een logo, waardoor betrouwbare online aanbieders van medicijnen makkelijker te herkennen zijn. En door goede samenwerking van alle betrokken partijen, ook internationaal.
Medicijnen die nagemaakt worden, zijn bijvoorbeeld:
- erectiemiddelen;
- slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen;
- middelen tegen depressie (antidepressiva);
- sterke pijnstillers;
- afslankmiddelen.
Kwaliteit bewaken en valse medicijnen tegenhouden
Vervalste geneesmiddelen moeten niet terechtkomen bij legale aanbieders van medicijnen. Daarom heeft de Europese Unie de Richtlijn vervalsingen (2011/62) opgesteld. In Nederland is deze richtlijn opgenomen in de Geneesmiddelenwet.
Hierin staan maatregelen om valse medicijnen en grondstoffen buiten de productie, verspreiding en aflevering van betrouwbare medicijnen te houden. Onder andere door:
- 1. een logo voor websites die betrouwbare geneesmiddelen aanbieden
- 2. veiligheidskenmerken op de verpakking van receptmedicijnen.
De geneesmiddelsector werkt aan een nieuw systeem om echte medicijnen snel van vervalsingen te onderscheiden. Het is de bedoeling dat elk doosje geneesmiddelen de komende jaren een unieke blokjescode krijgt. De cijfers daarachter worden totaal willekeurig getrokken uit een enorm groot bestand met getallen.
Medical-Oil magazine: Roel Leemberg-02102017.2323-RL
Met dank aan instituut voor Verantwoord Medicijngebruik